Lion Quiz

Over the next few weeks there will be a regular posting of ‘lion related’ questions for you to test your knowledge. The answers will be given when a new question is posed. Thanks to Ian Jones for supplying the quiz.

  1. The number 1 ranking pub name in the UK is ‘The Red Lion. What place does ‘The White Lion’ have in the ranking; is it 4th, 14th,or 21st? Answer : 21st

2. What is the latin word for lion? Answer : Leo

3. What is the name of the lion in ‘The Chronicles of Narnia’? Answer: Aslam

4. What is the average time a lion spends sleeping in a day? Answer: 20 hours.

5. Which film features ‘The Cowardly Lion? Answer: Wizard of Oz

6. What is another name for a North American Mountain Lion? Answer: Cougar

7. Which King was named ‘lionheart’? Answer: Richard the 1st.

8.What the collective noun for a group of lions? Answer: Pride

9. Who killed the ‘Nemean’ lion in Greek mythology? Answer: Hercules. 

10. How many teeth does a lion have? Is it 30, 36 or 42? Answer: 30

11. In Africa, what is the lion’s greatest enemy ( excluding man) ? Answer: Hyenas

12. A lion’s eyesight is how many times better than a human’s? Is it 3, 5 or 7? Answer: 7

13. What was the cross-eyed lion called in the 1965 film? Answer: Clarence

14. How many lions feature on the England football shirt? Answer: 3

15. What is the offspring of a male tiger and a female lion called? Answer: Tigron

16. British and Irish Lions is the Rugby Union team chosen from the national sides of which countries? Answer: England, Scotland, Wales, Northern Ireland, Republic of Ireland.

17. How many lions are there in the world today? Is it less than 40,000 or less than 50,000? Answer: Less than 40,000.

18. In which year was ‘The White Lion’ Hankelow used for the inquest of the murder of George Morrey by John Lomas? Answer: 1812

19. A lion’s roar can be heard from how far away; is it 1 mile, 3 miles or 5 miles? Answer: 5 miles.

20. What is the average lifespan of a lion in captivity, is it 10 years, 20 years or 30 years? Answer: 30 years.